EK Veldrijden

6 en 7 november

EK Veldrijden

De Europese kampioenschappen veldrijden in 2021 zijn een van de grootste wielerevenementen in Nederland. Met duizenden wielerfans uit Nederland, België en vele andere landen om de top coureurs aan de slag te zien op Col Du VAM in Drenthe. De wedstrijden zijn verzekerd van een enorme media-aandacht.

Naar verwachting zullen de NOS, SPORZA en Eurosport de wedstrijden live uitzenden. Ook in andere Europese landen zal het op televisie te zien zijn.

Sinds 2003 worden de Europese kampioenschappen veldrijden jaarlijks georganiseerd. De wedstrijden vinden plaats aan het begin van het veldritseizoen, in november. In eerste instantie werden alleen koersen verreden voor elite vrouwen, beloften mannen en junioren mannen. In 2013 werd de categorie vrouwen onder 23 jaar toegevoegd en sinds 2015 vindt ook de wedstrijd voor elite mannen plaats. Lars van der Haar was de eerste die de elite titel bij de mannen veroverde.

Mathieu van der Poel is met drie titels recordhouder. Bij de vrouwen won Daphny van den Brand vier keer de titel en ook Marianne Vos won in 2005 haar eerste EK-titel. Momenteel is de Nederlandse Ceylin del Carmen Alvarado de regerend Europees kampioene.

De Col Du VAM was in 2020 het decor voor een uniek kampioenschap. Namelijk het eerste grote sportevenement in Nederland na de uitbraak van de coronapandemie. Tijdens het Nederlandse Lotterij Nederlands Kampioenschap wielrennen was de iconische heuvel in het Drentse landschap goed voor spetterende races met Anna van der Breggen en Mathieu van der Poel als kampioenen.

Door de verwachte deelname van vele wereldtoppers en de honger naar topsport en -evenementen belooft het een zinderend evenement te worden.

Meer informatie